Vlekkerige hyperpimentatie van de huid, doorgaans in het gelaat. Veroorzaakt door zwangerschap, zonlicht en UV-straling (zonnebank), gebruik van geneesmiddelen (anticonceptiepil, spironolacton, fenytoïne) en cosmetica met bestanddelen die fototoxische of fotoallergische reacties kunnen veroorzaken.
Farmacotherapeutische richtlijn Melasma / chloasma, NHG
Duur, beloop en ervaren hinder
Mate van blootstelling aan zonlicht en zonnebankgebruik
Zwangerschap of relatie met zwangerschap
Geneesmiddelgebruik (zoals anticonceptiepil, spironolacton en fenytoïne)
Cosmetica met mogelijk fototoxische of fotoallergische bestanddelen
Farmacotherapeutische richtlijn Melasma / chloasma, NHG
Het is van belang de patiënt te melden dat er weinig mogelijkheden voor behandeling zijn. Adviseer het gebruik van cosmetica met fototoxische of fotoallergische bestanddelen te staken. Overweeg in samenspraak met de patiënt in plaats van de anticonceptiepil een alternatieve anticonceptiemethode te kiezen. Gebruik van camouflagecrème kan een zinvol alternatief zijn voor medicamenteuze behandeling.
Adviseer om zonlicht zoveel mogelijk te vermijden en raad het gebruik van een zonnebank af. Adviseer (vooral in de zomer) op het gelaat een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (> 30) te gebruiken.
Farmacotherapeutische richtlijn Melasma / chloasma, NHG
Zeer slecht onderbouwd effect en veel kans op bijwerkingen. Alleen mogelijk te proberen:
Azelaïnezuurcrème 20% (FNA) 2 dd (2 - 3 maanden)
Farmacotherapeutische richtlijn Melasma / chloasma, NHG
De informatie op deze pagina is louter bedoeld als samenvatting en geheugensteun voor een verstrooide huisarts. Ze behelst niet de laatste evidentie en kan verouderd zijn. Het betreft snelle, steekswoordsgewijze ondersteuning voor mijn spreekuur.